Een zieke ondernemer
Voor ondernemers geen enkele wettelijke regeling
Kan een werknemer bij ziekte terugvallen op wettelijke regelingen, voor de zelfstandig ondernemer en de DGA bestaat er al sinds juli 2004 geen enkele wettelijke regeling meer. Natuurlijk, een griepje van twee weken is doorgaans geen groot financieel probleem. En misschien een gebroken been van vier weken ook nog niet. U bent immers ondernemer? En risico's accepteren hoort daar nu eenmaal bij.
Alternatieve oplossingen
Maar wat nu wanneer uw ziekte langer duurt? Hoe lost u het tekort aan arbeidskracht dan op? Meer personeel inzetten met alle kosten van dien? Of minder omzet accepteren en dus minder winst? En dan: spaargeld / eigen vermogen aanspreken? Inkrimpen? De zaak verkopen? Of verzekeren? Het zijn verschillende oplossingen. Voor hetzelfde probleem: de terugvallende winst.
Verzekeringsoplossingen
Een arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) stelt u in staat uw inkomen op het gewenste minimum niveau te kunnen houden. Daarbij kunt u als uitgangspunt uw jaarwinst nemen, of het bedrag dat nodig is om iemand in dienst te nemen, die uw werk (tijdelijk) over neemt.
De omstandigheden binnen uw onderneming bepalen in hoge mate welk uitgangspunt genomen zal moeten worden.
Premies
Deze AOV is geen goedkope verzekering. Dat komt omdat de kans bestaat dat verzekeraars zelfs tot uw pensioendatum aan toe ieder jaar een forse uitkering zullen moeten doen.
Toch zijn er flink wat mogelijkheden om de premies te verlagen:
Wachttijd
Indien u de eerste paar weken of maanden van uw ziekte geen uitkering nodig heeft, kan dat aanzienlijk in de premie schelen.
Gangbare arbeid
Wanneer de verzekeraar bij het beoordelen van de vraag hoe 'ongeschikt' u bent arbeid te verrichten mag kijken naar de vraag wat u nog wel kunt, kan dat een prettige korting opleveren in de premie. U dient zich dan wel te realiseren, dat u dan niet snel arbeidsongeschikt zult zijn. Want er zal vaak nog veel zijn, dat u nog kunt doen. Het is echter wel de goedkoopste variant.
Passende arbeid
Hier wordt bij het beoordelen van de vraag hoeveel u nog kunt werken met name ook gekeken naar uw opleiding en ervaring. Iets minder korting, maar wel een zwaardere dekking.
Beroepsongeschiktheid
Is dat meeverzekerd, dan bent u al arbeidsongeschikt wanneer u om medische reden uw huidig beroep niet meer kunt uitoefenen. De duurste variant, maar wel veruit de beste.
Sluit aan bij uw pensioenregeling!
Zodra u met pensioen bent gegaan zorgt uw pensioenregeling voor voldoende inkomen. Maar zolang u nog niet met pensioen bent, zal uw AOV uw inkomen moeten garanderen. Het betekent, dat het verstandig kan zijn de einddatum waarop uw AOV kan vervallen, gelijk te laten lopen met de ingangsdatum van uw pensioen.
Advies
Goede raad is duur, zegt men wel eens. Dat geldt zeker voor een AOV. Het is een verzekering met relatief hoge premies.
Maar de vraag is wel of uw onderneming overleeft wanneer u langdurig ziek wordt. En of alle inspanningen die u hebt geleverd om te komen waar u nu bent, dan niet in één klap zijn verdwenen. Vandaar de vraag 'verzekeren' of niet?
Ons werk is om u te helpen daar inzicht in te krijgen. En daar gaan wij u graag bij helpen.
Wanneer u dat wilt kunt u nu direct een afspraak maken.
U kunt ons bereiken via het tabje 'contact'
Zullen we zeggen 'Tot straks'?