Hoe mogen we je helpen?

Onze tips over de groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs voor voertuigen, waarmee u kunt aantonen dat uw auto verzekerd is. Deze kaart bevat ook essentiële informatie over wat te doen bij schade of pech, zowel in Nederland als in het buitenland. Wanneer u heeft aangegeven dat u uw polis digitaal wenst te ontvangen, krijgt u de groene kaart ook digitaal. Deze digitale versie kunt u bijvoorbeeld op uw mobiele telefoon opslaan voor gemakkelijke toegang.

De groene kaart is niet meer groen en mag digitaal

Voorheen werd de groene kaart altijd op groen papier afgedrukt, vandaar ook de naam. Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet langer groen van kleur. In plaats daarvan is de kaart volledig wit. Deze verandering is doorgevoerd om problemen met leesbaarheid te voorkomen wanneer de kaart in zwart-wit wordt afgedrukt. De groene kaart kan ook elektronisch worden gedeeld, waardoor steeds meer verzekeraars de kaart digitaal versturen. U kunt het document vervolgens zelf printen, in zwart-wit of kleur. Ook kunt u ervoor kiezen om de digitale groene kaart op uw telefoon op te slaan als PDF-bestand of als screenshot.

De groene kaart in Nederland

In Nederland is het niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben tijdens het rijden. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) heeft centrale registers waarin staat geregistreerd of uw voertuig verzekerd is. Hierdoor hoeft u het bewijs van verzekering niet fysiek bij u te dragen. Dit geldt ook voor veel andere landen, waar alternatieve manieren zijn om aan te tonen dat uw voertuig verzekerd is. Het tonen van de digitale groene kaart op uw telefoon of tablet is vaak voldoende.

De groene kaart in het buitenland

Als u met uw auto naar het buitenland reist, is het handig om de groene kaart bij u te hebben. De groene kaart dient als bewijs dat uw voertuig ten minste een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) heeft, wat u verzekert voor schade die u met uw auto aan anderen of andere voertuigen veroorzaakt. Hoewel de groene kaart niet in alle landen verplicht is, wordt het aanbevolen om deze altijd mee te nemen. Het is een internationaal verzekeringsbewijs en bevat belangrijke informatie, zoals uw kenteken, de geldigheidsduur van de kaart, het groene kaart nummer en de landen waarin de kaart wel en niet geldig is.

Landen waar een fysieke groene kaart verplicht is

In sommige landen is het tonen van een fysieke groene kaart verplicht. Dit geldt voor de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Republiek Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische republiek Macedonië, Wit-Rusland en Iran. Controleer altijd vooraf op uw groene kaart in welke landen u dekking heeft met uw autoverzekering.

Originele groene kaart aanvragen

Hoewel u de groene kaart digitaal kunt ontvangen, blijft het mogelijk om een fysieke groene kaart bij ons aan te vragen. Dit kan van belang zijn als u naar een land reist waar het tonen van een fysieke kaart verplicht is. Neem contact met ons op om een fysieke groene kaart aan te vragen.

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie