Hoe mogen we je helpen?

Moet je zonnepanelen verzekeren?

Opstalverzekering

Zonnepanelen die op een eigen woning liggen vallen onder de opstalverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn de zonnepanelen automatisch meeverzekerd. Huur je een woning of zit je in een appartement, dan heb je geen opstalverzekering. Zonnepanelen kun je dan (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering. Dit kan bij de meeste aanbieders. Dit geldt overigens niet bij appartementen.

Via ons als verzekeringsadviseur kan je ook terecht met vragen hierover of het afsluiten hiervan. Wij zijn je graag van dienst.

Hoe zijn ze gemonteerd? 

Let bij het verzekeren van zonnepanelen goed op de manier waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn. Liggen ze los op het dak, wat vaak voorkomt bij een plat dak, dan zijn ze niet standaard onderdeel van het onroerend goed. Belangrijk aandachtspunt vormt de melding vanuit de verzekerde aan de tussenpersoon/verzekeraar via welke toepassing de panelen geplaatst zijn. Op het gebied van montagetechnieken is er door de jaren veel veranderd en er zijn veel verschillen tussen de verzekeraars inzake de voorwaarden zij hanteren met betrekking tot het verzekeren van de panelen. Let erop dat je de plaatsing van zonnepanelen altijd bij ons doorgeeft, als je tussenpersoon, zodat deze ook meeverzekerd worden.

Zonnepanelen geïnstalleerd? Geef het door

Laat het altijd even aan ons weten als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Afhankelijk van het type verzekering dat je hebt, moet het bedrag waar je voor verzekerd bent soms worden aangepast. De zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat de waarde van je huis stijgt.  Ook hiervoor geldt dat je specifiek de wijziging voor je situatie aangeeft, omdat de regelgeving van de verzekeraars onderhevig is aan veranderingen en daarin ook de toepassing van de zonnepanelen weer invloed heeft op je verzekeringen.

Schade 

Doorgaans zijn zonnepanelen tegen de meeste vormen van schade verzekerd, alleen wordt schade door natuurrampen vaak uitgesloten. Schade door een natuurramp kan voor komen door bijvoorbeeld een overstroming of een aardbeving. Natuurverschijnselen zoals een storm dan wel een hagelbui vallen hier niet onder en zijn voor particulieren wel weer verzekerde risico’s. 

Diefstal 

Verzekeren tegen diefstal kan bij zonnepanelen belangrijk zijn. In de meeste gevallen is het demonteren van zonnepanelen niet lastig en zijn daken een onzichtbare plek. Het extra vast monteren van zonnepanelen kan in dit geval van toegevoegde waarde zijn. Diefstal zonder inbraakschade is in principe altijd verzekerd, maar zorg er wel voor dat dit afgedekt is.

Extra verzekeren

Het afsluiten van een extra verzekering is voor zonnepanelen een goede toevoeging. Ze dekken praktisch alles aan jouw zonnepanelen. Diefstal zonder inbraakschade wordt gedekt, en ook natuurschade aan je zonnepanelen is meeverzekerd. Premies van zonnepanelen valt vaak en je bent daardoor wel in alle gevallen verzekerd.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-11-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie