Hoe mogen we je helpen?

Is uw bedrijf beschermd tegen de gevolgen van cybercrime?

In de afgelopen weken zijn er honderden Nederlandse bedrijven geraakt door cybercriminaliteit. Enkele bekende bedrijven zoals de Mandemakers groep, maar ook de Universiteit van Leiden, zijn recent slachtoffer geworden van een hack met ransomware ofwel gijzelsoftware. Organisaties van deze omvang krijgen vaak veel media-aandacht, maar het aantal getroffen organisaties van kleinere omvang is veel groter. Dit komt doordat zij in veel gevallen een gemakkelijker slachtoffer zijn. Heeft u als (MKB) bedrijf inmiddels maatregelen getroffen de risico’s hierin te beperken?

Gijzelsoftware/ransomware
Met gijzelsoftware versleutelen hackers systemen en bestanden. In de meeste gevallen kan er na betaling van losgeld toegang worden verkregen tot de computersystemen om de bedrijfsactiviteiten weer voort te zetten. Naast het versleutelen van cruciale data kan vertrouwelijk gehackte informatie worden gepubliceerd om de druk bij gedupeerde bedrijven op te voeren en urgentie tot betaling te bewerkstelligen. Ondanks dat het wordt afgeraden om de dwangsom te betalen is dit vaak de enige oplossing om verder te kunnen. In de praktijk blijkt echter dat de bestanden helaas lang niet altijd worden vrijgegeven na betaling.

Steeds meer MKB bedrijven slachtoffer
De cybercriminelen worden steeds creatiever. Deze keer heeft er een hack plaatsgevonden via software, van softwarebouwer Kaseya, die IT-dienstverleners gebruiken om ondersteuning te bieden aan het mkb. Door enkele kwetsbaarheden in de software van Kaseya konden cybercriminelen de systemen binnendringen en de bestanden versleutelen. Zelfs wanneer uw bedrijf alles keurig up-to-date heeft is er toch vaak een achterdeurtje zoals deze. De NOS berichtte dat alleen via deze kwetsbaarheid al zeker honderd Nederlandse bedrijven zijn gedupeerd.

Wat kunt u doen?
Als klant van een IT-dienstverlener kunt u zelf helaas weinig doen om een aanval te weerstaan, maar u blijft altijd verantwoordelijk voor uw data. Zorg dat alle software op uw systeem up-to-date is. Verder is een recente en bruikbare back-up van uw systeem onmisbaar. Deze back-up moet losgekoppeld zijn van het internet én uw netwerk om te voorkomen dat ook deze vergrendeld wordt. Dit zijn enkele maatregelen waar u aan kunt denken. Voor een compleet advies van preventiemaatregelen kunnen wij u in contact brengen met onze cyberpreventiepartner. Een cyberverzekering wordt gelukkig door steeds meer bedrijven afgesloten. Verstandig aangezien de gevolgen van een hack groot zijn. Wanneer u vragen heeft over een cyberverzekering, neemt u dan contact met ons op of uw accountmanager.

Rico van Hooidonk

Commercieel directeur


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-07-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie