Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070-3105105
  • info@evr.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

26-10-2017

Autoverzekering. WA of WA-extra?

Een oudere auto verzeker je vaak niet all-risks. Terugvallen op alleen maar een WA dekking lijkt logisch. Of niet? De uitgebreidere WA-extra (of zoals vaak gezegd WA-beperkt casco) is namelijk nauwelijks duurder.

Je verzekert jouw auto het liefst zo uitgebreid mogelijk. Maar je wilt oververzekering voorkomen. Bovendien kan een premie van honderden euro’s per jaar niet uit voor een auto met nog maar een geringe waarde. De WA casco (allrisks) autoverzekering kan dus vaak helemaal niet uit voor een oudere auto, maar kiezen voor de WA beperkt casco is in veel gevallen wel aan te raden.

Wat houdt de WA beperkt casco in?

De WA autoverzekering biedt alleen dekking tegen schade met de auto aangericht aan bezittingen van anderen. Met schade aan de eigen auto hoef je dus niet bij de eigen verzekeraar aan te kloppen. De verzekeraar vergoedt dat bij uitsluitend WA namelijk toch niet.
Daarom, de WA-extra dekking. Die is iets duurder per maand, maar de dekking is veel ruimer. Je krijgt bijvoorbeeld ook een uitkering bij bepaalde in de polisvoorwaarden omschreven schadeoorzaken. De belangrijkste lichten wij toe.

Dekking tegen natuurgeweld

Het weer wordt steeds extremer. We krijgen steeds meer zware stormen met zware stortregens, onweer en flinke hagelbuien. De kans op schade door natuurgeweld moet je niet onderschatten. Vooral in de herfst trekken er meerdere zware stormen over Nederland. Een hagelbui met stenen als biljartballen kan jouw auto binnen twee seconden waardeloos maken. Met de WA autoverzekering krijg je niets uitgekeerd. Met de WA beperkt casco kun je de schade wel uitgekeerd krijgen.
En, het gaat niet ten koste van jouw schadevrije jaren! Dat geldt meestal ook voor de overige dekkingen in de beperkt casco.

Wat als jouw auto opbrandt?

De kans op een autobrand is klein, maar helaas niet uit te sluiten. Het kan komen door kortsluiting onder de motorkap, maar brandstichting kan ook. Bij een autobrand kun je er meestal vanuit gaan dat je de auto als verloren kunt beschouwen. Met de WA beperkt casco ben je ook tegen brand verzekerd.

Bij ruitbreuk loopt de schade in de honderden euro’s

Eén opspattend steentje is voldoende om een autoraam volledig te laten scheuren. Afhankelijk van het merk en type auto kunnen de kosten voor vervanging van een autoraam hoog oplopen. De kosten kunnen beperkt blijven tot bijvoorbeeld 300 euro, maar ze kunnen ook aardig richting de duizend euro lopen. En ook ruitschade is gedekt bij WA-extra. Let op! Sommige autoverzekeraars stellen wel eisen aan de partij die de autoruit gaat vervangen of herstellen!

Ruitschade

Alweer het steentje. Alleen is in dit geval de ruit niet vernield, maar beschadigd. En dat komt echt vaak voor. Het repareren van zo'n beschadigde autoruit kan, bij WA-extra, in veel gevallen zelfs helemaal gratis plaatsvinden. 
Maar ook hier kan het verstandig zijn even voorzichtig te zijn. Want er zijn tegenwoordig heel wat autoruitcowboys op parkeerplaatsen aanwezig, die spontaan putjes in de ruit ontdekken. En u overtuigen, dat herstel kosteloos is. Toch is dat niet altijd het geval! Want er zijn steeds meer autoverzekeraars die dit kosteloze herstel alleen vergoeden wanneer dit plaats vindt door geselecteerde herstelbedrijven. Twijfelt u, laten we dan echt even overleggen!

Aanrijding met loslopende dieren

Je rijdt in de nachtelijke uurtjes op de snelweg en ineens staat er een ree vóór jouw auto. Een aanrijding is vaak lastig te voorkomen, want de dieren maken gekke sprongen om een aanrijding te voorkomen. Ook in een woonwijk kan het je overkomen. Ineens komt er een hond de weg op. Naast het leed van het dier kan ook jouw auto flink beschadigd raken. Ook deze schade kan bij WA beperkt casco onder de dekking vallen.

Diefstal en braakschade.

Bij diefstal krijg je de waarde van jouw auto uitgekeerd. Er is in de eerste maand na diefstal nog een redelijke kans op het terugvinden van de auto. Maar is de auto na 30 dagen nog steeds spoorloos? Dan is dát het moment waarop de verzekeraar over de brug moet komen. Vaak zelfs nog met een aanvullende vergoeding voor de periode dat de auto niet beschikbaar was (maximaal 30 dagen). Als de auto beschadigd wordt teruggevonden, krijg je een vergoeding om de schade te herstellen.

WA-extra is dus nog zo verkeerd niet. Al verdient het wel vaak even overleg. Maar ook daar helpen we bij.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens