Hoe mogen we je helpen?

Alles wat u moet weten over autobeveiliging

Verplichte autobeveiliging voor dure auto's

Als u een autoverzekering afsluit voor een duurdere auto, is een autoalarm meestal verplicht. Autobeveiliging vermindert het risico op diefstal en kan daarom een voorwaarde zijn voor uw verzekering. Er zijn verschillende manieren om uw auto te beveiligen, zoals met een startonderbreker, autoalarm, hellingshoekdetectie of voertuigvolgsysteem.

SCM-certificering voor goedgekeurde alarmsystemen

Wanneer uw alarm is goedgekeurd, ontvangt u een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Het SCM heeft verschillende beveiligingsklassen gedefinieerd, afhankelijk van de complexiteit en effectiviteit van het beveiligingssysteem. Nieuwere auto's hebben doorgaans al een basisbeveiligingssysteem, terwijl duurdere of zeldzamere auto's vaak een uitgebreider systeem hebben.

Geldigheid van het certificaat en jaarlijkse controle

Als het ingebouwde SCM-alarm is goedgekeurd, ontvangt u een SCM-certificaat dat drie jaar geldig blijft. Na die periode moet u het certificaat jaarlijks verlengen door middel van inspectie en onderhoud aan uw alarmsysteem. Dit is essentieel, want zonder een geldig certificaat komt u mogelijk niet in aanmerking voor een schadevergoeding bij diefstal. Controleer uw polis om te zien aan welke verplichting u moet voldoen en controleer hier of er op uw kenteken een geldig certificaat staat geregistreerd. Wanneer u geen geldig certificaat meer heeft, kunt u het beste direct actie ondernemen en een herkeuring aanvragen bij de installateur of een ander erkend SCM inbouwbedrijf.

Belang van een geldig certificaat bij diefstal

Bij diefstal van uw auto moet u de verzekeraar een geldig certificaat kunnen tonen. Dit certificaat bevestigt dat uw alarmsysteem goed functioneerde op het moment van de diefstal. Als u kunt aantonen dat uw alarmsysteem gecertificeerd en operationeel was, zal de verzekeraar de schade dekken. Zorg er daarom voor dat uw certificaat up-to-date is en laat de nodige inspecties uitvoeren.

Hoe toont u uw goedgekeurde autobeveiliging aan bij uw verzekeraar?

Na de jaarlijkse controle ontvangt u een nieuw certificaat, en u kunt meestal ook een bewijs van certificering krijgen van het erkende bedrijf. In sommige gevallen kan de verzekeraar zelf deze informatie opzoeken. Bij de verkoop van uw auto is het certificaat geldig voor het kenteken van de auto, zodat de nieuwe eigenaar het direct kan gebruiken.

Neem extra maatregelen

Naast het alarmsysteem kunt u zelf ook maatregelen nemen om de kans op auto-inbraak te verkleinen. Het laten graveren van uw kenteken in de autoruiten maakt uw auto minder aantrekkelijk voor diefstal. Daarnaast is het verstandig om geen waardevolle goederen, zoals laptops en navigatiesystemen, zichtbaar in uw auto achter te laten. Met deze preventieve maatregelen verkleint u het risico op diefstal.

Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie